2023 in het teken van Oeganda en Curaçao

Onze leden hebben in mei na vijf presentaties van LHBTQI+ organisaties (uit Taiwan, Oeganda, Curaçao, Armenië en Mozambique) hum stemmen uitgebracht.
Na zorgvuldige afweging zijn ook dit jaar organisaties gekozen die in onze ogen het geld het hardst nodig hebben. Met een meerderheid van stemmen hebben wij dit jaar gekozen voor twee organisaties die wij konden steunen met mooie donaties.

OGERA uit Oeganda

OGERA- Organization for Gender Empowerment and Rights Advocacy is een organisatie die is opgericht om de gezondheid en mensenrechten van vrouwelijke sekswerkers te bevorderen, met de nadruk op LBQ en stedelijke vluchtelingen die in Oeganda wonen en werken. Belangrijk werk want in Oeganda zijn zowel sekswerk als homoseksualiteit religieus, sociaal, cultureel en wettelijk onaanvaardbaar.  Nog meer onder druk omdat het Oegandese parlement de Anti-Homowet in 2023 heeft aangenomen, die wordt beschouwd als een van de strengste anti-homowetten ter wereld.

OGERA zet zich in door het bieden van dialogen met belangrijke actoren als religieuze leiders, politieke leiders etc. Door steun te bieden aan de community door het geven van voorlichting, het doorverwijzen naar instanties en het bieden van een Drop in Center en noodopvang.

Teatro Bulabanda

De tweede organisatie die we in 2023 steunden was Teatro Bulabanda uit Curaçao. Een organisatie die zich bezig houdt met het maken/ontwikkelen van theatervoorstellingen, culturele programma’s en kunstactiviteiten.

Onze bijdrage is ingezet voor het toneelstuk “Dekonstrukshon di Edsel K”. Dit toneelstuk is voornamelijk gericht op middelbare scholieren. Het gaat over vriendschap tussen twee vrienden die op de proef wordt gesteld door de coming out van een van hen. Het toneelstuk is eerder opgevoerd en een goed startpunt gebleken voor discussies over vriendschap, tolerantie, seksuele diversiteit en meer. Zeker in het licht van de toegenomen weerstand de afgelopen jaren tegen LGBTQ gelijkheid op Curaçao is het belangrijk deze gesprekken op jonge leeftijd te beginnen.