2022 in teken van Oekraïne en Zimbabwe

Onze leden hebben in de maand mei na vijf presentaties van LHBTQI+ organisaties (uit Mexico, Tunesië, Oekraïne, Zimbabwe en Guatemala) hun stemmen uitgebracht.
Er zijn organisaties gekozen die in onze ogen het geld het hardst nodig hebben. Dit jaar was een meerderheid van de leden van mening dat door de oorlog in de Oekraïne een project uit dat land niet mocht ontbreken. Met een meerderheid van stemmen hebben wij dit jaar gekozen voor twee organisaties die wij konden steunen met mooie donaties.

Steun voor LGBTQ+ in Oekraïne
Insight is een Oekraïense mensenrechtenorganisatie die lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en queers samenbrengt.

De oorlog die op 24 februari van dit jaar begon had grote impact. Sinds de start van de oorlog biedt het team van Insight noodhulp aan LGBTQ+ mensen in verschillende regio’s van Oekraïne. Bij noodhulp gaat het om het bieden van directe humanitaire hulp (medicijnen, hygiëneproducten, voedsel, enz.) Maar het ging ook om het bieden van veilige schuilplaatsen in Lviv en Chernivtsi, juridisch advies en crisispsychologische steun.

Insight zorgde ervoor er bijvoorbeeld ook voor dat hormoonbehandelingen voor transpersonen door konden gaan en zorgde voor hulp en veilige verhuizing naar het buitenland van LGBTQ+ mensen en vrouwen uit kwetsbare groepen die door de oorlog zijn getroffen.

Mee doen door toegang tot werk en inkomen in Zimbabwe
Het tweede project dat onze steun kreeg was Purple Hand Africa in Zimbabwe. Een project dat werkgelegenheid creëert voor LGBTQI+ mensen. Purple Hand traint deelnemers en vergroot daarmee zelfvertrouwen, kennis en vaardigheden. Belangrijkste doel is het bieden van vaardigheden die hen helpt bij het starten en leiden van hun eigen ondernemingen. De deelnemers leren zelf om organische producten zoals zeep te maken en om dit te verkopen. De opbrengsten komen deels terug in het Purple Hand project.

Het programma is erop gericht om mensen in hun kracht te zetten en een ruimdenkende te kijk op gender en seksualiteit te bevorderen. Purple hand zorgt voor een meer zelfverzekerde LGBTQI+-groep die een niche vormt in de ontwikkeling van de Zimbabwaanse economie, door werkgelegenheid voor zichzelf en anderen te creëren in de samenleving.

 
Voor de projecten in Oekraïne en Zimbabwe maken we overigens meer impact dan met het gedoneerde bedrag alleen. Wanneer zij een fondsaanvraag doen bij een andere fondsenverstrekker, dan zal onze donatie positief meetellen. Dat wekt vertrouwen en is bij sommige fondsverstrekkers zelfs een vereiste om een aanvraag te mogen doen.

Naast de financiële steun ontvangen alle vijf organisaties onze morele steun en tips voor verdere fondsenwerving.