Laatste Nieuws

20 juli 2023

2023 in het teken van Oeganda en Curaçao

Onze leden hebben in mei na vijf presentaties van LHBTQI+ organisaties (uit Taiwan, Oeganda, Curaçao, Armenië en Mozambique) hum stemmen uitgebracht.
Na zorgvuldige afweging zijn ook dit jaar organisaties gekozen die in onze ogen het geld het hardst nodig hebben. Met een meerderheid van stemmen hebben wij dit jaar gekozen voor twee organisaties die wij konden steunen met mooie donaties.

OGERA uit Oeganda

OGERA- Organization for Gender Empowerment and Rights Advocacy is een organisatie die is opgericht om de gezondheid en mensenrechten van vrouwelijke sekswerkers te bevorderen, met de nadruk op LBQ en stedelijke vluchtelingen die in Oeganda wonen en werken. Belangrijk werk want in Oeganda zijn zowel sekswerk als homoseksualiteit religieus, sociaal, cultureel en wettelijk onaanvaardbaar.  Nog meer onder druk omdat het Oegandese parlement de Anti-Homowet in 2023 heeft aangenomen, die wordt beschouwd als een van de strengste anti-homowetten ter wereld.

OGERA zet zich in door het bieden van dialogen met belangrijke actoren als religieuze leiders, politieke leiders etc. Door steun te bieden aan de community door het geven van voorlichting, het doorverwijzen naar instanties en het bieden van een Drop in Center en noodopvang.

Teatro Bulabanda uit Curaçao

De tweede organisatie die we in 2023 steunden was Teatro Bulabanda uit Curaçao. Een organisatie die zich bezig houdt met het maken/ontwikkelen van theatervoorstellingen, culturele programma’s en kunstactiviteiten.

Onze bijdrage is ingezet voor het toneelstuk “Dekonstrukshon di Edsel K”. Dit toneelstuk is voornamelijk gericht op middelbare scholieren. Het gaat over vriendschap die op de proef wordt gesteld door de coming out van een van hen. Het toneelstuk is eerder opgevoerd en een goed startpunt gebleken voor discussies over vriendschap, tolerantie, seksuele diversiteit en meer. Zeker in het licht dat de afgelopen jaren er meer weerstand is tegen LGBTQ gelijkheid op Curacao is het belangrijk deze gesprekken op jonge leeftijd te beginnen.


16 maart 2023

Het waarom van ‘giving circles’: drie lessen

 Betekenisvol geven, samen meer impact maken en leren over de thema’s waarbinnen je graag een verschil maakt. In een notendop weliswaar, maar dat is wat een giving circle je brengt. Althans, als je het aan de oprichters van Nederlandse giving circles vraagt. Op 17 februari jl. kwamen zij voor het eerst samen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Giving Circles: een sterk staaltje democratische filantropie en daarmee een interessant en opkomend fenomeen. Zelf stond
Vera Peerdeman aan de wieg van een van de eerste in Nederland, de Give a Damn Foundation. Ruim 5 jaar later is het fantastisch te zien dat het aantal Giving Circles in Nederland begint te groeien.

Daarover schrijft Vera in De Dikke Blauwe inclusief 3 handige tips als je zelf een Giving Circle wilt starten.

http://Het waarom van ‘giving circles’: drie lessen | De Dikke Blauwe

5 januari 2023

Marieke van Herwijnen en Hein Rijkenberg voegen zich bij het bestuur

Marieke van Herwijnen is adviseur bij de directie Werk, Participatie en Inkomen (WPI) van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast is zij voorzitter van het Roze Ambtenaren Netwerk van de gemeente en zet zij zich in voor een inclusiever WPI. Sinds 1 januari 2022 is zij lid van Give A Damn vanuit de wens om zich in te zetten voor organisaties over de hele wereld die zich inzetten voor gelijke rechten voor LHBTQI+ers. Met bevlogenheid en aandacht kun je, hoe klein soms ook, het verschil maken heeft zij gemerkt in haar rol als voorzitter van het Roze Ambtenaren Netwerk.

Hein Rijkenberg is werkzaam in het sociale domein. Op dit moment is hij directeur van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Daarnaast is hij actief binnen COC Amsterdam en zet hij zich in voor een inclusievere stad. Als oprichter “ Meer dan gewenst “ heeft hij zich jarenlang hard gemaakt voor het LHBTIQ+ers ouderschap. Hein is al vanaf de start betrokken en heeft samen al mooie organisaties over de hele wereld geholpen die zich inzetten voor gelijke rechten voor LHBTQI+ers. Hij merkt dat er écht verschil wordt gemaakt met Give A Damn en vind het elk jaar weer mooi om te zien hoe we dit met elkaar voor elkaar kunnen doen.

Als nieuwe bestuursleden zetten Marieke en Hein zich graag in voor d everdere ontwikkeling van de Give A Damn als giving circle en kijken zij uit naar de samenwerking met de overige bestuursleden!

28 december 2022

2022 in teken van Oekraïne en Zimbabwe

Onze leden hebben in de maand mei na vijf presentaties van LHBTQI+ organisaties (uit Mexico, Tunesië, Oekraïne, Zimbabwe en Guatemala) hun stemmen uitgebracht.
Er zijn organisaties gekozen die in onze ogen het geld het hardst nodig hebben. Dit jaar was een meerderheid van de leden van mening dat door de oorlog in de Oekraïne een project uit dat land niet mocht ontbreken. Met een meerderheid van stemmen hebben wij dit jaar gekozen voor twee organisaties die wij konden steunen met mooie donaties.

Steun voor LGBTQ+ in Oekraïne
Insight is een Oekraïense mensenrechtenorganisatie die lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en queers samenbrengt.

De oorlog die op 24 februari van dit jaar begon had grote impact. Sinds de start van de oorlog biedt het team van Insight noodhulp aan LGBTQ+ mensen in verschillende regio’s van Oekraïne. Bij noodhulp gaat het om het bieden van directe humanitaire hulp (medicijnen, hygiëneproducten, voedsel, enz.) Maar het ging ook om het bieden van veilige schuilplaatsen in Lviv en Chernivtsi, juridisch advies en crisispsychologische steun.

Insight zorgde ervoor er bijvoorbeeld ook voor dat hormoonbehandelingen voor transpersonen door konden gaan en zorgde voor hulp en veilige verhuizing naar het buitenland van LGBTQ+ mensen en vrouwen uit kwetsbare groepen die door de oorlog zijn getroffen.

Mee doen door toegang tot werk en inkomen in Zimbabwe
Het tweede project dat onze steun kreeg was Purple Hand Africa in Zimbabwe. Een project dat werkgelegenheid creëert voor LGBTQI+ mensen. Purple Hand traint deelnemers en vergroot daarmee zelfvertrouwen, kennis en vaardigheden. Belangrijkste doel is het bieden van vaardigheden die hen helpt bij het starten en leiden van hun eigen ondernemingen. De deelnemers leren zelf om organische producten zoals zeep te maken en om dit te verkopen. De opbrengsten komen deels terug in het Purple Hand project.

Het programma is erop gericht om mensen in hun kracht te zetten en een ruimdenkende te kijk op gender en seksualiteit te bevorderen. Purple hand zorgt voor een meer zelfverzekerde LGBTQI+-groep die een niche vormt in de ontwikkeling van de Zimbabwaanse economie, door werkgelegenheid voor zichzelf en anderen te creëren in de samenleving.

 
Voor de projecten in Oekraïne en Zimbabwe maken we overigens meer impact dan met het gedoneerde bedrag alleen. Wanneer zij een fondsaanvraag doen bij een andere fondsenverstrekker, dan zal onze donatie positief meetellen. Dat wekt vertrouwen en is bij sommige fondsverstrekkers zelfs een vereiste om een aanvraag te mogen doen.

Naast de financiële steun ontvangen alle vijf organisaties onze morele steun en tips voor verdere fondsenwerving.

8 maart 2022

LET’S MAKE IT HAPPEN

Iedereen kan zichzelf zijn. Waar dan ook ter wereld. En daarbij zijn eigen boterham verdienen. Dat is de doelstelling van onze giving circle @Give A Damn Foundation.
Ambitieus? Ja! Gedurfd? Ja! En binnen de wereld van #filantropie hartstikke innovatief. We blijken #trendsetters te zijn. Ieder lid brengt een vast bedrag in en we bepalen samen via een #democratisch proces welke #LHBTQIA+ organisatie ons geld krijgt om te bouwen aan de toekomst.
Hoe vinden we die organisaties? Onder andere met behulp van @Hivos. Afgelopen donderdag kwamen met onze leden bij elkaar voor een #netwerkbijeenkomst, samen met Hivos. Om te leren hoe we elkaar aanvullen en samen te bedenken hoe we onze LHBTQIA+ medemens het beste kunnen vooruit kunnen helpen.
Wil je meer weten over de Give A Damn Foundation? Stuur dan een e-mail naar: giveadamnfoundation@gmail.com

Dank aan @Frank Aalderinks en @Mickey Andeweg voor de inhoudelijke invulling van de avond. En dank aan @VanderValkZuidas voor het faciliteren van deze mooie avond.

5 augustus 2021

Proud to make an impact for our community

Jaarlijks steunen de leden van de Give A Damn Foundation twee of drie organisaties voor en door LHBTQIA+’ers. Gericht op het verbeteren van mensenrechten. En met als doel leef- en werkomstandigheden te verbeteren. In de Pride week horen we via video call hoe het met de organisaties gaat.

Juli van RED Communitaria Trans uit Colombia is in Nederland met dank aan Justice & Peace Netherlands en kwam langs. Onze donatie wordt gebruikt om bij te dragen aan gezondheid tijdens deze pandemie, om voedsel en onderdak te bieden en om bij elkaar te komen in workshops. Een deel wordt gebruikt om hun grote droom van een eigen huis te verwezenlijken.

Yazuri van Mésart in Costa Rica was erbij via Zoom. Zij vertelde over het voorzien in eerste levensbehoeften. Ook hebben ze workshops gehouden over geweldloze communicatie en netwerken.

Het Center for LGBTIQ+ Rights of the Ankara Bar Association in Turkije zal ons later meer vertellen.

Naast deze indrukwekkende verhalen waren we blij elkaar na ruim een jaar weer live te zien. De bijeenkomst sloten we af met een borrel en een blije foto. Tevreden en onder de indruk van de veerkracht en daadkracht van Juli en Yazuri keerden we huiswaarts. Mooi dat we deze mensen een steun in de rug hebben kunnen bieden.

29 april 2021

De stemmen zijn geteld!

Onze leden hebben na een ronde van video calls met vijf LHBTQIA+ organisaties van dit jaar hun stem(men) uitgebracht. Ze kiezen de organisatie(s), die in hun ogen het geld het hardst nodig hebben. Dit jaar was dat extra moeilijk.

Tijdens de COVID 19-pandemie is de nood zo hoog, dat het kiezen extra moeilijk was. Zozeer zelfs dat een groot deel van de leden meldde het geld aan elke organisatie te gunnen. Uiteindelijk heeft iedereen gestemd.

Meestal resulteert dat in twee organisaties, die ieder de helft van onze donaties ontvangen. Dit jaar was het verschil tussen de eerste drie organisaties zo klein dat we met zijn allen besloten drie van de vijf organisaties blij te maken:

RED Communitaria Trans uit Colombia

The LGBTIQ+ Lawschool uit Turkije

MÉSART uit Costa Rica

Zij ontvangen in mei een donatie. We maken meer impact dan het gedoneerde bedrag alleen. Wanneer zij een fondsaanvraag doen bij een andere fondsenverstrekker, dan zal onze donatie positief meetellen. Dat wekt vertrouwen en is bij sommige fondsverstrekkers zelfs een vereiste om een aanvraag te mogen doen.

Naast de financiële steun ontvangen alle vijf organisaties onze morele steun en tips voor verdere fondsenwerving.

26 januari 2021

Give a damn in het Parool

https://www.linkedin.com/posts/give-a-damn-foundation_samen-leven-samen-geven-activity-6744154599260737536-b6O3

5 januari 2021

Frank Aalderinks en Kimm Giebels treden toe tot het bestuur

Frank Aalderinks is Hoofd van de afdeling Filantropie Advies bij ABN AMRO. Kimm Giebels is Give A Damn lid van het eerste uur en eigenaar van Ceremonies met Kimm. Beide brengen kennis en ervaring, nieuw elan en frisse ideeën mee. Met hun tijd en inspanning willen ze Give A Damn verder brengen.

Het is Franks wens de wereld een stukje mooier te maken. Hij doet dit in zijn dagelijks werk en in zijn nieuwe rol als bestuurder van Give A Damn. Sinds 1 januari 2021 is Frank lid geworden en toegetreden tot het bestuur. Frank is gemotiveerd om samen te geven en krachten te bundelen. Omdat je zo meer kunt betekenen voor de ander! En omdat je ervaringen kan delen en kan leren van elkaar.

Frank heeft veel respect en bewondering voor mensen die vaak onder moeilijke omstandigheden vechten voor gelijke rechten (en een normaal leven) voor LHBTQIA+’-ers. Frank kent de goededoelensector goed en was onder andere werkzaam voor De Regenboog Groep en Artsen zonder Grenzen. Hij is ook auteur van de ‘Grote Giften Gids’ voor filantropen en goede doelen die grote gevers beter willen begrijpen.

Kimm is al vijf jaar actief betrokken als lid. In eerste instantie werd zij geprikkeld door de gedachte om samen een innovatief gulle gevers-netwerk voor én door LHBTQIA+’-ers op te bouwen. Al gauw kwam het contact met de LHBTQIA+ organisaties over de hele wereld op de voorgrond te staan. Ze kreeg een ongekende bewondering voor de mensen achter de organisaties. Wat een veerkracht, doorzettingsvermogen en creativiteit in nijpende situaties!

Toen nieuwe bestuursleden gezocht werden reageerde zij meteen. Ze wil haar creativiteit, schrijftalent en videomaker skills inzetten om Give A Damn meer leden te bezorgen. Met haar structuur, helderheid, inlevingsvermogen en enthousiasme hoopt ze een goede aanvulling te zijn op het bestuur.

24 september 2020

Twee oprichters verlaten het bestuur van Give A Damn

Vera Peerdeman en Karen Kraan verlaten het bestuur. Beide dames zijn heel blij dat ze de Give A Damn Foundation samen met Edith Molemans zijn gestart. Ze kijken trots terug op vijf jaar lang bouwen en leren van de giving circle. En bovenal op het vooruit helpen van kwetsbare LHBTQIA+ mensen in de wereld.

Vera realiseerde zich dat ze een stap terug moest doen, omdat ze Give A Damn niet meer de aandacht kon geven die het verdiende. Ze zegt: “Zo ben ik (met pijn in mijn hart) tot het besluit gekomen om mij terug te trekken uit het bestuur. Give a Damn zal altijd een plek in mijn hart hebben.”

Karen is een echte starter en initiator. Na vijf jaar voelt de tijd rijp om Give A Damn door te geven. Ze zegt: “Ik ben enorm trots op wat we met z’n allen neer hebben gezet en heb er alle vertrouwen in dat dat voortgezet zal worden.”

Beide geven ook hun lidmaatschap op. Omdat ze “niemand voor de voeten willen lopen”. Ze geven ruimte en vertrouwen aan Edith, Martijn en hun opvolgers om de giving circle verder vorm te geven en door te laten groeien.

22 juni 2020

De donaties van 2020 worden verdeeld over de eerder gesteunde organisaties 

De impact van de COVID-19 pandemie is buitengewoon groot op de LHBTQIA+ gemeenschap. Dat stelde ons voor een dilemma. Gaan we op zoek naar nieuwe organisaties om te steunen? Of steunen we de organisaties van de afgelopen jaren opnieuw?

 Begin dit jaar is het bestuur – net als in voorgaande jaren – op zoek gegaan naar organisaties die we dit jaar kunnen steunen. De uitbraak van de coronacrisis wierp al snel een ander licht op onze gebruikelijke aanpak, want uit verschillende hoeken ontvingen wij het nieuws dat de crisis LHBTI-organisaties keihard raakt:

  • Bijv. via het rapport van Outright Action Internationaldat wij de vorige keer met jullie deelden, waaruit blijkt dat LHBTI’s wereldwijd in onmenselijke situaties belanden. Denk aan (veel meer) uithuiszettingen, geweld, het terugdraaien en/of verslechteren van eerder verworven rechten, etc.
  • Concrete voorbeelden hiervan lazen we in de mails van eerder door ons gesteunde organisaties. Uit medeleven hebben we hen benaderd om een hart onder de riem te steken en te informeren hoe het hen vergaat. Stuk voor stuk kwamen zij met schrijnende voorbeelden, die ons diep hebben geraakt.

Het stelde het bestuur voor een dilemma: Hoe maak je een selectie van 5 organisaties als het water nagenoeg alle LHBTI-organisaties wereldwijd nu aan de lippen staat? Hoe fair is het in deze crisistijd om 5 organisaties de hoop op financiële steun te geven, terwijl we weten dat onze keuze op (minder dan) de helft daarvan gaat vallen (want normaalgesproken steunen we 2, hooguit 3 organisaties)?

Het bestuur heeft goed de tijd genomen om deze dilemma’s onder de loep te leggen en kwamen op de volgende uitzonderlijke oplossing: we steunen de organisaties die we eerder steunden. De leden stemden unaniem in met dit voorstel.

Zo hebben de organisaties minder zorgen om hun voortbestaan. Ze kunnen hun gemeenschappen blijven bijstaan in tijden van verhoogd geweld, sociaal isolement en gebrek aan voedsel en onderdak. En hopen op betere tijden.

14 november 2019

Dappere LHBT groep in Centraal Azië werkt tegen de wind in

Dit jaar steunen we een ongeregistreerde groep in Centraal Azië. Om veiligheidsredenen kunnen we de naam van de groep of het land niet bekend maken. Homoseksualiteit is gecriminaliseerd in dit land, de staat verwerpt homoseksualiteit en steunt anti-LHBT-sentimenten in de samenleving. Er is actieve onderdrukking. De groep die we steunen werkt ondergronds en met angst lastig gevallen te worden en erger.

Deze dappere individuen steunen de community tegen de wind in, en onder bedreiging van hun eigen veiligheid. Wij bewonderen hen en zijn blij dat we hen dit jaar kunnen steunen in hun risicovolle werk.

De groep is bezig met het opbouwen van de capaciteit van de LHBT-community door te mobiliseren, te informeren en ondersteuning te bieden om de kwaliteit van leven van LHBT personen te verbeteren, alsmede hun maatschappelijke positie en hun rechten te promoten en waar te maken.

De groep biedt een veilige plek, organiseert trainingen, thematische workshops en organiseert zelfhulpgroepen. Leden ontmoeten elkaar op privé-adressen en in kleine groepen, want dat is de enige veilige manier. De grep probeert ook om internationaal de situatie in het land bekend te maken en werkt met een aantal (anonieme) experts met en medische, psychologische of juridische achtergrond, wat bijdraagt aan het verhogen van het kennisniveau van groepsleden.

Het uiteindelijke doel van de groep is om een samenhangende en sterke community op te bouwen, het aantal medestanders in de samenleving te vergroten, te vechten tegen homo-, bi- en transfobie en uiteindelijk wetten en beleid te veranderen.

Het is een lange en gevaarlijke weg om af te leggen en wij zijn trots dat wij een stukje van die weg met hen kunnen gaan dit jaar.

13 november 2019

Steun aan Rainbow Family Support Alliance in Uganda 

Rainbow Family Support Alliance (RFSA-Uganda) is een non-profit organisatie in Uganda die vecht tegen discriminatie en geweld tegen LHBT personen in hun families en organiseert steun aan LHBT slachtoffers van familiegeweld en verstoting. De organisatie is opgericht door een homoman die zelf slachtoffer was van familiegeweld vanwege zijn seksuele oriëntatie en hij besloot een organisatie te

starten om LHBTI-personen te steunen die verstoten worden door hun ouders en andere familieleden.

Voordat RFSA-Uganda werd opgericht, was er geen enkele LHBTI-organisatie in Uganda die zich bezighield met dit onderwerp, terwijl familiegeweld veel voorkomt. RSFSA-Uganda werd opgericht om dat gat te vullen.

In Uganda wordt mensen in kerken, moskeeën, dorpen en families geleerd dat LHBT’s slecht zijn, duivels, een vloek van de goden. LHBT-personen worden geïsoleerd, weggestuurd van scholen, mishandeld en geslagen thuis en uit, verstoten van hun thuis, krijgen geen medische behandeling en worden ontslagen. Veel LHBTs leven ondergronds en velen plegen zelfmoord.

In 2017 en 2018 ontving RFSA-Uganda 188 verzoeken voor noodevacuaties omdat LHBT-personen warden geslagen, hen voedsel werd ontzegd, werden opgesloten, etc.

Dit jaar steunt de Circle RFSA-Uganda om een grote variatie aan activiteiten uit te voeren:

  • Herenigen van LHBT’s met hun families
  • Rehabilitatie van LHBT’s die getraumatiseerd zijn en psychisch gebroken
  • Verbeteren van het leven van LHBT’ in armoede door ondernemingen zoals het maken van zeep en andere producten
  • Door het aanschaffen van dieetproducten kunnen mensen die leven met his gezonder leven
  • Support groepen voor ouders die aanmoediging, steun, counseling en informatie bieden aan andere ouders
  • Veiligheidstrainingen en informatiemateriaal over veiligheid en sensitisatiesessies voor ouders
  • Toegenomen bescherming voor LHBT’s door politie en lokale dorpsleiders door het organiseren van informatiesessies
  • Positieve statements door religieuze leiders van verschillende kerken en moskeeën

Wij zijn trots dat wij RFSA-Uganda dit jaar kunnen steunen bij hun belangrijke werk. Lees dit voor meer informatie.

30 mei 2018

Trans personen in Armenië vinden een veilige haven

De organisatie Right Side NGO in Armenië runt het enige community centrum en daarmee veilige plek voor trans personen in Armenië. Armenië is een conservatief, homofoob en transfoob land op de Kaukasus, een regio op de grens van Europa en Azië, gelegen tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

In Armenië is het leven zwaar voor LHBTI’s; er is geen beschermende wetgeving en geweld en haat zijn aan de orde van de dag, vaak geïnitieerd en gesteund door de staat. Trans personen worden op z’n best beschouwd als niet bestaand en op z’n slechtst als tegennatuurlijk, immoreel, abnormaal en ziek.

Ondanks de zware omstandigheden is het Right Side NGO gelukt om een community centrum neer te zetten met een hele positieve vibe; een veilige haven voor interactie, leren, gezondheid, psychologische en juridische ondersteuning, door leden van de community en professionals, waar tientallen trans personen een veilige plek vinden.

Vorig jaar werd het community centrum bedreigd door buren in het gebouw, wat Right Side NGO dwong om uit te wijken naar een veiliger en daarmee ook veel duurdere plek voor het centrum. Dat betekende ook dat de huur behoorlijk steeg, wat de ruimte onbetaalbaar maakte. Er waren geen opties om het begrotingsgat te overbruggen, met uitzondering van een paar maanden door een fonds voor noodhulp. Toen de Give A Damn Foundation in contact kwam met Right Side NGO stond het community centrum op het punt van sluiten, omdat ze onmogelijk de huur nog konden opbrengen.

Give A Damn verstrekt de financiering om dit cruciale community centrum minstens 12 maanden open te houden op een veilige locatie. Daarmee biedt onze donatie de broodnodige financiële stabiliteit om diensten (opnieuw) op te zetten en tijd en rust voor Right Side NGO om verder naar de toekomst te kijken. Onze donatie verzekert een community die constant aangevallen wordt, vaak moet onderduiken of op de vlucht is, van een plek voor rust en herstel, waar mensen vaardigheden en kennis op kunnen doen, zich verbonden kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn, zonder oordeel.

Right Side NGO zal met de donatie ook de community outreach programma’s versterken en zo aan een sterke trans community bouwen in Armenië. Het community centrum bevindt zich in Yerevan, de hoofdstad van Armenië, maar het project zal zich ook richten op het bereiken van trans personen buiten de grote stad, die nog geïsoleerder zijn.

Wij zijn heel trots dat we deze geweldige en dappere organisatie kunnen steunen in 2018 en wensen Right Side NGO alle succes!

8 mei 2018

Een veilige plek voor LGBTI’s in Irak

Zich inzetten voor LGBTI’s in extreem gevaarlijke situaties, in een land waar de taal letterlijk geen woorden kent voor ‘lesbisch’ of ‘gay’, doet de organisatie Rasan al 14 jaar, om de acceptatie van LGBTI’s in Irak te helpen verbeteren. In 2018 helpt de Give a Damn Foundation Rasan een stap vooruit in haar pogingen een veilige situatie te creëren voor de LGBTI-community in Irak.

Het onderwerp ‘LGBTI’ ligt extreem gevoelig in Irak. Er zijn geen rechten waar LGBTI’s op kunnen terugvallen, sterker nog: discriminatie en geweld worden doorgaans aangemoedigd. Martelingen en moord zijn aan de orde van de dag en er is geen bescherming vanuit overheidsinstanties. Een LGBTI-community zoals wij die kennen bestaat er niet. Rasan is de enige organisatie in Irak die zich in het openbaar hard maakt voor LGBTI’s en is officieel geregistreerd, als vrouwenrechtenorganisatie, omdat een LGBTI-organisatie onmogelijk te registeren is.

Het is voor Rasan erg lastig om buitenlandse donaties te ontvangen, aangezien (internationale) banken het veelal niet toestaan om geld over te maken naar Irak, omdat het als een onveilig land wordt gezien. Het is ons gelukkig wel gelukt om een manier te vinden om geld aan Rasan over te maken. Het is heel hard nodig.

Om in Irak succes te kunnen boeken voor LGBTI’s, moet je een lange termijn focus hebben en projecten initiëren die niet conflicteren met de heersende waarden en tradities en tegelijkertijd pogingen doen deze te (helpen) veranderen. Rasan doet dit op verschillende manieren. Zij biedt psychosociale en juridische hulp aan LGBTI’s. Op verzoek brengt zij LGBTI’s in contact met elkaar, zodat deze samen een kleine community kunnen opbouwen en elkaar kunnen steunen binnen de moeilijke context. Rasan zet zich daarnaast in om meer begrip te kweken binnen de hetero community, bijvoorbeeld via publieke campagnes (o.a. met de inzet van kunst, films en toneel) die proberen LGBTI-onderwerpen bespreekbaar te maken. Ook onderhoudt Rasan contact met partijen die in aanraking komen met LGBTI’s zoals de politie, bewakingsdiensten, imams en onderwijzers. Dit zijn weliswaar meestal partijen die prominent onderdeel uitmaken van de dreiging, maar zijn (daarom) tegelijkertijd ook een belangrijk deel van de oplossing.

Het werk dat de Give a Damn Foundation steunt, zet Rasan op in Sulaimanyah in de Koerdische regio van Irak. Sulaimanyah staat binnen Irak bekend als de stad die zich het meest heeft ontwikkeld op sociaal en cultureel gebied. Binnen het door ons gesteunde project brengt Rasan de behoeften van LGBTI’s in kaart via onderzoek, om goed grip te kunnen krijgen op de problematiek. En dat is hard nodig, want er is nagenoeg geen documentatie die de LGBTI-community – laat staan haar behoeften – omschrijft. Deze behoeften zet Rasan om in projecten en activiteiten die LGBTI’s vooruit helpen. Daarnaast gaat de organisatie helpen om (letterlijk) woorden te ontwikkelen die de LGBT-gemeenschap omschrijven en tegelijkertijd niet beledigend of haatdragend zijn, want in het Koerdisch zijn helemaal geen woorden voor LGBTI, laat staan met een positieve connotatie. Tenslotte zal Rasan met onze bijdrage voorzichtig communities opbouwen en daarnaast ‘bondgenoten’ identificeren die een positieve bijdrage kunnen gaan leveren; denk daarbij aan imams, politieagenten of beleidsmakers.

Wij zijn heel blij en trots dat we deze geweldige en dappere organisatie kunnen steunen in 2018 en wensen Rasan heel veel succes!

22 augustus 2017

Steun voor transgenders in Slowakije

TransFúzia zet zich sinds 2010 in om de kwaliteit van leven voor transgender personen en mensen met een intersekse conditie in Slowakije te verbeteren. Dat doet TransFuzia door individuen te steunen en te begeleiden, door steungroepen op te zetten en van hulp te voorzien en door zich in te zetten voor verbetering van medische zorg en juridische zaken.

Er is nog een lange weg te gaan voor transgenders en mensen met een intersekse conditie in Slowakije. Hoewel transgender personen onder voorwaarden hun naam en gender officieel kunnen wijzigen, is er heel veel onbegrip, discriminatie en sociale uitsluiting. TransFuzia is de eerste en enige transgender organisatie in het land en heeft deuren geopend voor transgender onderwerpen. Zo zijn ze bijvoorbeeld de eerste Slowaakse website met informatie voor transgenders gestart, hebben een community opgezet en geven counselling sessies.

Romina Kollarik, de directeur van TransFuzia, is een van de weinige openlijke transpersonen in Slowakije en zij blijft, ondanks vele negatieve reacties, doorgaan met haar belangrijke werk. Want, zo zegt ze: “De oplossing voor het probleem van bijna elk individu dat contact met ons opneemt vereist systeemveranderingen, juridisch, sociaal, in de publieke opinie, etc, en daar moet ik voor vechten, voor een betere toekomst voor transpersonen en mensen met een intersekse conditie in Slowakije”.

Nadat het laatste internationaal gefinancierde project enige tijd geleden eindigde, had TransFuzia geen geld meer. Financiering vinden in het land zelf is vrijwel onmogelijk; LHBTI-onderwerpen zijn nog steeds taboe. En omdat Slowakije een EU-land is, is ook internationaal geld moeilijk te vinden; veel donoren denken onterecht dat het wel meevalt met problemen voor LHBTIs, omdat het land lid is van de EU. Ondertussen gingen Romina en een handvol medewerkers en vrijwilligers zonder geld door, omdat zij de vele transgender personen die op hen leunden niet in de kou wilden laten staan, maar het werd wel een nijpende situatie.

De gift van de Give a Damn Foundation in 2017 betekent dat TransFuzia een jaar (!) verder kan met hun belangrijke werk. We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan vrijwel alle facetten van het werk, waaronder counselling, community opbouw, mediaoptredens en het trainen van professionals. Toen we Romina spraken in augustus 2017 vertelde ze dat de eerste maanden erg succesvol zijn geweest; er is veel bereikt en er zijn veel vrijwilligers bijgekomen waardoor er nu geld en mensen zijn om de systemen te veranderen, waardoor transgender personen en mensen met een intersekse conditie uiteindelijk zichzelf kunnen zijn in Slowakije.

22 juli 2017

Het allereerste Family Equality Festival in Moskou

LHBT’s in Rusland hebben het zwaar. En gezinnen in het bijzonder. De antipropaganda wet verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele relaties’ onder jongeren. In de praktijk betekent dit, dat het praten over homoseksualiteit waar jongeren bij zijn, of het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LHBT-gemeenschap (zoals de regenboogvlag) strafbaar is. Het hebben van een kind in een niet-traditionele relatie lijkt in dat kader ondenkbaar. Toch gebeurt dit, en de organisatie Resource LGBTQIA Russia helpt deze gezinnen. Een moedig en bewonderenswaardig initiatief. Op International Family Equality Day organiseerde Resource dit jaar het allereerste Family Equality Festival in Moskou.

LHBT-gezinnen in Rusland bestaan vooral uit twee moeders of co-ouder gezinnen. Het zit in de Russische cultuur dat alleen de vrouwen opvoeden. Mannen bemoeien zich daar doorgaans niet mee. En net als in Nederland is het als homoseksuele man ingewikkelder een gezin te starten. De meest ‘comfortabele’ manier is co-ouderschap van een vrouwen- met een mannenstel. Dat is juridisch het meest praktisch en naar de buitenwereld ook. De organisatie promoot deze gezinsvorm en heeft daar zelfs specifiek een kring voor.

Yulia, directeur van Resource: ‘LHBT-gezinnen in Rusland geloven niet dat ze gezinnen zijn. Wij willen hen zelfvertrouwen geven, in hun kracht zetten, ze bondgenoten maken en geven.’ Ze streven naar zelfacceptatie en zelfrespect voor LHBT-gezinnen en willen het gezicht van deze gezinnen laten zien aan elkaar en de buitenwereld.

Is een festival daar het juiste middel voor? Het antwoord zit in de ogenschijnlijk simpele, maar voor de gezinnen veelbetekenende resultaten. Allereerst is het fijn andere gezinnen te leren kennen en jezelf te kunnen zijn bij elkaar. Daarnaast is het belangrijk om een betrouwbare groep mensen te hebben waarop je kunt terugvallen als je bijv. oppas nodig hebt, want op de steun van opa en oma kunnen deze gezinnen vaak niet rekenen.

Met het Family Equality Festival wil Resource een ‘safe space’ creëren voor LHBT-gezinnen, zodat zij elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en kunnen leren van elkaar. Tijdens het festival wordt ook wettelijk advies gegeven, wat – gezien de wetgeving – alleen in mondelinge vorm en op locatie mogelijk is. Daarnaast is er ook ruimte voor de kinderen om samen te spelen en sporten. Zo leren zij in een veilige omgeving vriendjes kennen die in dezelfde situatie opgroeien.

De Give a Damn Foundation steunt in 2017 het Family Equality Festival, om de praktische onderdelen van het festival mogelijk te maken, zoals het huren van ruimtes en de aanschaf van materialen voor de verschillende workshops. Ook is met onze hulp een video mogelijk gemaakt, zodat Resource haar werk ook in andere delen van Rusland kan overbrengen.

Videospeler

22 juli 2017

Juridische steun voor LHBT’s in Kameroen 

Gearresteerd worden als man, omdat je een glas Baileys drinkt. Klinkt dat je vreemd in de oren? In Kameroen kan het je zomaar overkomen. In de ogen van velen daar zou Baileys namelijk een vrouwendrankje zijn. Als je dit als man drinkt, dan moet je wel homoseksueel zijn. En dat is bij wet verboden in Kameroen. Overtreders lopen het risico op een celstraf van maximaal vijf jaar en een zware boete. Volgens een rapport van Amnesty International worden arrestanten geslagen, onderworpen aan vernederende onderzoeken en zonder aanklacht opgesloten in isoleercellen.

Er zijn maar weinig advocaten in Kameroen bereid om homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te verdedigen, wanneer zij zijn opgepakt. Alice Nkom en Michel Togué, oprichters van mensenrechtenorganisatie ADEFHO (l’Assocition pour la défense de l’homosexualité) zijn twee van zulke advocaten. LHBTs in Kameroen die op grond van seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit worden gediscrimineerd, gearresteerd en veroordeeld staan zij juridisch bij. Ondanks ernstige bedreigingen gaan ze hiermee onverminderd door. Het gaat hen om één van de universele rechten van de mens: in vrijheid leven en zonder discriminatie. Voor hun bijzondere werk ontvingen zij in 2017 de Geuzenpenning.

Michel Togué
Alice Nkom

Naast juridische steun, biedt ADEFHO ook materiele hulp aan LHBTs die gearresteerd, aangehouden en/of veroordeeld zijn voor homoseksualiteit, vergroten zij het bewustzijn rond juridische en sociale discriminatie van LHBTs door middel van publicaties in lokale nationale en internationale media en bieden ze trainingen en workshops over de rechten van LHBTs aan advocaten, politieagenten, leraren, studenten en journalisten.

De Give a Damn Foundation heeft ADEFHO in 2017 gesteund bij hun belangrijke werk. We leveren daarmee een bijdrage aan de inzet van advocaten voor LHBTs die zijn opgepakt, aan een zaak die in het Hooggerechtshof dient, maar ook aan cruciale praktische zaken, zoals de huur en kosten van het kantoor. Wij bewonderen Alice en Michel voor hun moed en doorzettingsvermogen en zijn dankbaar dat wij hen kunnen ondersteunen bij de cruciale hulp die zij bieden aan LHBTs in Kameroen.

30 juni 2016

Stimulans zichtbaarheid LHBTI’s Baltische Staten

baltic pride

Op 18 juni 2016 is in Litouwen de Baltic Pride georganiseerd. In tegenstelling tot bijv. Amsterdam, is het vieren van gaypride in de Baltische staten niet gebruikelijk. Uitingen die de pride promoten worden besmeurd of verwijderd en de March for Equality is meermalen verstoord in de afgelopen jaren. De Give a Damn circle heeft als doel LHBTI’s in haar kracht te zetten en doet dit door projecten te steunen die mensenrechten en leef- en werkomstandigheden verbeteren. De leden van de circle hebben er daarom voor gekozen de Baltic Pride te steunen.

De Baltic Pride is niet zomaar een feestje. Het is een belangrijk moment, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de rechten van LHBTI’s in de Baltische Staten. Met onze donatie hebben wij activiteiten mogelijk gemaakt die helpen de acceptatie van LHBTI’s een impuls te geven, waaronder een campagne met billboards en Pride Voices, een internationale mensenrechtenconferentie.

Zie hier meer over onze bijdrage aan Pride Voices.

IMG_8974
IMG_8973
2016-06-18 13.28.01
IMG_9013

Het bestuur van de Give a Damn Foundation heeft de Baltic Pride ook een bezoek gebracht.

Een verslag van het bezoek vind je hier.

4 mei 2016

Startkapitaal voor LHBTI ondernemers Cambodja

MRI

Met onze steun aan Micro Rainbow International voorzien we minimaal 6 LHBTI’s in Cambodja van startkapitaal en professionele ondersteuning, zodat zij een eigen bedrijfje kunnen starten. Zo helpen wij hen uit de armoede en in hun kracht. Onze keuze is op Cambodja gevallen, omdat dit een van de armste Aziatische landen is, waar LHBTI’s ernstig gediscrimineerd worden.