Trans personen in Armenië vinden een veilige haven

De organisatie Right Side NGO in Armenië runt het enige community centrum en daarmee veilige plek voor trans personen in Armenië. Armenië is een conservatief, homofoob en transfoob land op de Kaukasus, een regio op de grens van Europa en Azië, gelegen tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

In Armenië is het leven zwaar voor LHBTI’s; er is geen beschermende wetgeving en geweld en haat zijn aan de orde van de dag, vaak geïnitieerd en gesteund door de staat. Trans personen worden op z’n best beschouwd als niet bestaand en op z’n slechtst als tegennatuurlijk, immoreel, abnormaal en ziek.

Ondanks de zware omstandigheden is het Right Side NGO gelukt om een community centrum neer te zetten met een hele positieve vibe; een veilige haven voor interactie, leren, gezondheid, psychologische en juridische ondersteuning, door leden van de community en professionals, waar tientallen trans personen een veilige plek vinden.

Vorig jaar werd het community centrum bedreigd door buren in het gebouw, wat Right Side NGO dwong om uit te wijken naar een veiliger en daarmee ook veel duurdere plek voor het centrum. Dat betekende ook dat de huur behoorlijk steeg, wat de ruimte onbetaalbaar maakte. Er waren geen opties om het begrotingsgat te overbruggen, met uitzondering van een paar maanden door een fonds voor noodhulp. Toen de Give A Damn Foundation in contact kwam met Right Side NGO stond het community centrum op het punt van sluiten, omdat ze onmogelijk de huur nog konden opbrengen.

Give A Damn verstrekt de financiering om dit cruciale community centrum minstens 12 maanden open te houden op een veilige locatie. Daarmee biedt onze donatie de broodnodige financiële stabiliteit om diensten (opnieuw) op te zetten en tijd en rust voor Right Side NGO om verder naar de toekomst te kijken. Onze donatie verzekert een community die constant aangevallen wordt, vaak moet onderduiken of op de vlucht is, van een plek voor rust en herstel, waar mensen vaardigheden en kennis op kunnen doen, zich verbonden kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn, zonder oordeel.

Right Side NGO zal met de donatie ook de community outreach programma’s versterken en zo aan een sterke trans community bouwen in Armenië. Het community centrum bevindt zich in Yerevan, de hoofdstad van Armenië, maar het project zal zich ook richten op het bereiken van trans personen buiten de grote stad, die nog geïsoleerder zijn.

Wij zijn heel trots dat we deze geweldige en dappere organisatie kunnen steunen in 2018 en wensen Right Side NGO alle succes!