Steun voor transgenders in Slowakije

TransFúzia zet zich sinds 2010 in om de kwaliteit van leven voor transgender personen en mensen met een intersekse conditie in Slowakije te verbeteren. Dat doet TransFuzia door individuen te steunen en te begeleiden, door steungroepen op te zetten en van hulp te voorzien en door zich in te zetten voor verbetering van medische zorg en juridische zaken.

Er is nog een lange weg te gaan voor transgenders en mensen met een intersekse conditie in Slowakije. Hoewel transgender personen onder voorwaarden hun naam en gender officieel kunnen wijzigen, is er heel veel onbegrip, discriminatie en sociale uitsluiting. TransFuzia is de eerste en enige transgender organisatie in het land en heeft deuren geopend voor transgender onderwerpen. Zo zijn ze bijvoorbeeld de eerste Slowaakse website met informatie voor transgenders gestart, hebben een community opgezet en geven counselling sessies.

Romina Kollarik, de directeur van TransFuzia, is een van de weinige openlijke transpersonen in Slowakije en zij blijft, ondanks vele negatieve reacties, doorgaan met haar belangrijke werk. Want, zo zegt ze: “De oplossing voor het probleem van bijna elk individu dat contact met ons opneemt vereist systeemveranderingen, juridisch, sociaal, in de publieke opinie, etc, en daar moet ik voor vechten, voor een betere toekomst voor transpersonen en mensen met een intersekse conditie in Slowakije”.

Nadat het laatste internationaal gefinancierde project enige tijd geleden eindigde, had TransFuzia geen geld meer. Financiering vinden in het land zelf is vrijwel onmogelijk; LHBTI-onderwerpen zijn nog steeds taboe. En omdat Slowakije een EU-land is, is ook internationaal geld moeilijk te vinden; veel donoren denken onterecht dat het wel meevalt met problemen voor LHBTIs, omdat het land lid is van de EU. Ondertussen gingen Romina en een handvol medewerkers en vrijwilligers zonder geld door, omdat zij de vele transgender personen die op hen leunden niet in de kou wilden laten staan, maar het werd wel een nijpende situatie.

De gift van de Give a Damn Foundation in 2017 betekent dat TransFuzia een jaar (!) verder kan met hun belangrijke werk. We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan vrijwel alle facetten van het werk, waaronder counselling, community opbouw, mediaoptredens en het trainen van professionals. Toen we Romina spraken in augustus 2017 vertelde ze dat de eerste maanden erg succesvol zijn geweest; er is veel bereikt en er zijn veel vrijwilligers bijgekomen waardoor er nu geld en mensen zijn om de systemen te veranderen, waardoor transgender personen en mensen met een intersekse conditie uiteindelijk zichzelf kunnen zijn in Slowakije.