Juridische steun voor LHBT’s in Kameroen

Gearresteerd worden als man, omdat je een glas Baileys drinkt. Klinkt dat je vreemd in de oren? In Kameroen kan het je zomaar overkomen. In de ogen van velen daar zou Baileys namelijk een vrouwendrankje zijn. Als je dit als man drinkt, dan moet je wel homoseksueel zijn. En dat is bij wet verboden in Kameroen. Overtreders lopen het risico op een celstraf van maximaal vijf jaar en een zware boete. Volgens een rapport van Amnesty International worden arrestanten geslagen, onderworpen aan vernederende onderzoeken en zonder aanklacht opgesloten in isoleercellen.

Er zijn maar weinig advocaten in Kameroen bereid om homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te verdedigen, wanneer zij zijn opgepakt. Alice Nkom en Michel Togué, oprichters van mensenrechtenorganisatie ADEFHO (l’Assocition pour la défense de l’homosexualité) zijn twee van zulke advocaten. LHBTs in Kameroen die op grond van seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit worden gediscrimineerd, gearresteerd en veroordeeld staan zij juridisch bij. Ondanks ernstige bedreigingen gaan ze hiermee onverminderd door. Het gaat hen om één van de universele rechten van de mens: in vrijheid leven en zonder discriminatie. Voor hun bijzondere werk ontvingen zij in 2017 de Geuzenpenning.

Michel Togué
Alice Nkom

Naast juridische steun, biedt ADEFHO ook materiele hulp aan LHBTs die gearresteerd, aangehouden en/of veroordeeld zijn voor homoseksualiteit, vergroten zij het bewustzijn rond juridische en sociale discriminatie van LHBTs door middel van publicaties in lokale nationale en internationale media en bieden ze trainingen en workshops over de rechten van LHBTs aan advocaten, politieagenten, leraren, studenten en journalisten.

De Give a Damn Foundation heeft ADEFHO in 2017 gesteund bij hun belangrijke werk. We leveren daarmee een bijdrage aan de inzet van advocaten voor LHBTs die zijn opgepakt, aan een zaak die in het Hooggerechtshof dient, maar ook aan cruciale praktische zaken, zoals de huur en kosten van het kantoor. Wij bewonderen Alice en Michel voor hun moed en doorzettingsvermogen en zijn dankbaar dat wij hen kunnen ondersteunen bij de cruciale hulp die zij bieden aan LHBTs in Kameroen.